Een nieuwe orgelmentor

interieur Buiksloterkerk heden ten dage

De Buiksloterkerk is een rijksmonument. Ook het orgel behoort tot het historisch cultureel erfgoed. Ons orgel werd in 1858 gefinancierd door de gefortuneerde oud-scheepskapitein A. Halbersstadt en echtgenote en gebouwd door de firma Ter Hart in de Bloemstraat in Amsterdam. Tot de komst van het orgel trad een voorzanger aan die psalmen en gezangen voorzong en begeleidde. Hij had zijn plek achter het doophek waarop een lessenaar stond voor de tekstboeken. De lessenaar is verwijderd, maar de ijzeren pin waarop die was bevestigd is nog goed zichtbaar.

Een kostbaar en ingewikkeld instrument als een orgel vergt vakkundig onderhoud, tijdige restauratie en regelmatige bespeling. In de afgelopen 160 jaar moesten daarom een aantal ingrijpende restauraties worden uitgevoerd. Dankzij geregelde controle en onderhoud door een 'orgelmonitor' is het instrument momenteel in goede staat. Deze mentor geeft adviezen aan het bestuur over alle aspecten van onderhoud en restauratie en zorgt voor periodieke controles en onderhoudsbeurten. Regelmatig bespelen bevordert de conditie van het orgel. Tot voor kort nam Erik-Jan Eradus uit Haarlem de taak van orgelmentor op zich. Inmiddels hebben we een nieuwe medewerker gevonden, die bovendien vlakbij de kerk woont. Zijn naam is Ross Luescher. Veel mensen zullen Ross het komende seizoen vooral leren kennen als organist. We verheugen ons namelijk enorm dat we dankzij hem in het komende seizoen weer een orgelconcert kunnen aanbieden.
In het onderstaande stelt hij zichzelf graag even voor:

Het prachtige uitzicht op de Buiksloterkerk vanuit mijn appartement in de Marjoleinstraat was voor mij één van de vele redenen om in Amsterdam-Noord te gaan wonen. Het orgel in de kerk was me al lang bekend als een heel mooi, goed bewaard, historisch instrument. De mogelijkheid tot samenwerking met de Buiksloterkerk om voor het orgel te zorgen was dus de kers op de taart van mijn nieuwe woonplek.
Afkomstig uit Schotland ben ik in 2010 naar Nederland verhuisd om aan het Conservatorium van Amsterdam orgel te studeren. In mei 2014 ben ik afgestudeerd met een Master Diploma. Als organist ben ik verbonden aan de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam. Sinds 2015 ben ik werkzaam bij de firma Flentrop Orgelbouw in Zaandam. Daar houd ik me vooral bezig met het documenteren van historische orgels en met het voorbereiden van restauraties en met tekenwerk voor de werkplaats.
Voor mijn komst naar Nederland studeerde ik muziek aan de Universiteit van Glasgow (Schotland) en speelde ik regelmatig op het orgel bij universiteitsdiensten, ceremonies, bruiloften en samen met het kapelkoor in vele series vespers ("evensongs"), concerten en BBC radio-uitzendingen.
Ik ben opgegroeid in Zuid-Schotland op een schapenboerderij in de buurt van de grensplaats Langholm. Altijd al had ik grote belangstelling voor de traditionele Schotse muziek. In mijn jonge jaren bespeelde ik de snaartrom van de Pipe Bands (doedelzakgroepen). De laatste tijd heb ik af en toe weer zin om de doedelzak op te pakken. Dat is minder leuk voor mijn buren, maar gelukkig kan ik zo nu en dan oefenen in de Buiksloterkerk!

We prijzen ons gelukkig met onze nieuwe orgelmentor en wensen Ross veel speelplezier.